Piątek, 1 lipca 2016
serwis rekomenduje gazetaprawnia.pl

Opinie

  • 28 czerwca 2016 r.

    Maciej Bobrowicz

    Nowe stawki urzędówek uderzą w młodych radców i adwokatów28 czerwca 2016 r.

    Władza zawsze manipulowała prawnikami i lekarzami, odwołując się do ich poczucia etyki. Ale lekarze i prawnicy są przedsiębiorcami, muszą płacić swoje rachunki i też mają prawo do godnego życia - pisze r.pr. Maciej Bobrowicz.Premium
  • 28 czerwca 2016 r.

    Andrzej Nogal

    "Palestra" wymaga powrotu do źródeł28 czerwca 2016 r.

    Rolą adwokatury nie jest wydawanie znaczącej części budżetu samorządowego na rozwijanie nauki prawa w Polsce. To jest podstawowe zadanie uczelni prawniczych - pisze adw. Andrzej Nogal.Premium
  • 21 czerwca 2016 r.

    Jakub Staszak, prawnik, asesor komorniczy

    Na e-licytacji komornik zmieni się w wykonawcę woli wierzyciela21 czerwca 2016 r.

    Jakub Staszak: Możliwość odebrania dłużnikowi dozoru nad ruchomością ma być ograniczona, a jednocześnie nowelizacja nakazuje taki krok, gdy rzecz ma zostać zlicytowana elektronicznie.
  • 21 czerwca 2016 r.

    Agnieszka Damasiewicz

    Prawnicy: Przegląd gatunków21 czerwca 2016 r.

    Encyklopedyści to szlachetna grupa. Jej nieszlachetna odmiana to Myśliwi. Mamy jeszcze Hobbystów, Retorów i Charakterystycznych. No i Asystentów - pisze dr Agnieszka Damasiewicz.
  • 21 czerwca 2016 r.

    Andrzej Kidyba

    Z kodeksem w tle21 czerwca 2016 r.

    Okazało się, że nie jestem jedynym, który nie żałuje rozwiązania Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Cywilnego - pisze prof. Andrzej Kidyba. Premium
  • 20 czerwca 2016 r.

    Adwokat prof. dr hab. Maciej Gutowski, dziekan ORA w Poznaniu

    Superprokurator z superuprawnieniami20 czerwca 2016 r.

    Inicjatywa poselska po raz kolejny została wykorzystana do wprowadzenia kilku nowalijek do kodeksu postępowania karnego. Druk sejmowy nr 451 (zmieniony drukiem 521 oraz 521-A) zawiera przyjęte przez komisję nadzwyczajną do s praw z mian w kodyfikacjach rozwiązania, z których część wywoływać może poważne wątpliwości- piszą adw. Maciej Gutowski i adw. Piotr Kardas.Premium
  • 14 czerwca 2016 r.

    Łukasz Bojarsk, prezes INPRIS – Instytutu Prawa i Społeczeństwa, były członek Krajowej Rady Sądownictwa powołany przez prezydenta RP (IX 2010 – IX 2015)i/ fot. Wojtek Górski

    Więcej obywateli w sądownictwie14 czerwca 2016 r.

    W KRS środowisko niesędziowskie jest reprezentowane prawie wyłącznie przez polityków. Jest to sprzeczne ze standardami wypracowanymi przez Europejską Sieć Rad Sądownictwa - pisze Łukasz Bojarski prezes INPRIS.
  • 14 czerwca 2016 r.

    Maciej Bobrowicz, radca prawny, mediator gospodarczy i sądowy, prezes KRRP w latach 2007–2013

    Brzydkie słowo korporacja14 czerwca 2016 r.

    Jeśli Polacy nie staną po stronie „swoich” prawników, sami będą zagrożeni. Bo zależni prawnicy ich nie obronią i sprawiedliwie nie osądzą - pisze r.pr. Maciej Bobrowicz.Premium
  • 10 czerwca 2016 r.

    Czesiu kazał Zenkowi, Zenek Bogusiowi , czyli jak sędziowie strzelają sobie w stopę10 czerwca 2016 r.

    Pisanie o sądownictwie to dziś karkołomne zajęcie. Obojętne, jak bardzo autor by sprawę przemyślał, jak szczegółowo swoje argumenty przedstawił, i tak zostanie włożony do jednej z dwóch szufladek – albo zwolennik dobrej zmiany (pisior), albo obrońca III RP i układu (kodziarz). Wojna rządzi się swoimi prawami, nie ma w niej miejsca dla pacyfistów. Albo jesteś za demokracją i Trybunałem Konstytucyjnym, alboś przeciwnik wolności. To nie czasy na stanie z boku - pisze Andrzej Andrysiak, publicysta DGP.Premium
  • 7 czerwca 2016 r.

    Cezary Kosikowski

    Prawo do bezpieczeństwa7 czerwca 2016 r.

    Zagrożeń dla ludzkiego życia i zdrowia zawsze było wiele, a nowe wciąż się pojawiają. Szczególną rolę w ich ograniczaniu odgrywa prawodawca - pisze prof. Cezary Kosikowski.
Śledź nas na:

Polecamy

  • Sądownictwo

    KRS zajmie się niepowołanymi sędziami

    KRS zajmie się niepowołanymi sędziami

    W przyszłym tygodniu Krajowa Rada Sądownictwa zajmie się sprawą odmowy powołania przez prezydenta 10 kandydatów wskazanych przez radę do pełnienia urzędu sędziego - zapowiedział rzecznik Krajowej Rady Sądownictwa Waldemar Żurek.

  • Rynek

    Nieufni wobec Big Data

    Nieufni wobec Big Data

    Nie ma co się dziwić złowieszczym prognozom, że za kilkadziesiąt lat wielu pracowników kancelarii zastąpią roboty. Może nie są jeszcze tak biegłe w rozwiązywaniu problemów prawnych, ale na pewno lepiej niż prawnicy posługują się Excelem.

  • Kariera

    Co dalej, panie mecenasie

    Co dalej, panie mecenasie

    Czerwiec to miesiąc ślubowań. Świeżo upieczeni adwokaci i radcowie prawni staną przed wyborem – kontynuować współpracę z dotychczasowym pracodawcą, szukać możliwości rozwoju gdzieś indziej, a może pójść „na swoje”.

  • DGP

    Ruszył konkurs Rising Stars

    Ruszył konkurs Rising Stars

    Już po raz piąty Dziennik Gazeta Prawna i Wolters Kluwer nagrodzą wschodzące gwiazdy prawniczego świata. Na zgłoszenia czekamy do 5 sierpnia.