Piątek, 29 lipca 2016
serwis rekomenduje gazetaprawnia.pl

Opinie

  • 26 lipca 2016 r.

    Sławomir Pałka/ fot. Wojtek Górski

    W poszukiwaniu korupcji sędziów26 lipca 2016 r.

    Na początek kilka zdań, które muszą paść, choć w zasadzie nie powinny, bo mowa o oczywistości: z korupcją trzeba walczyć. Skorumpowanych trzeba usuwać z zajmowanych stanowisk, pozbawiać pełnionych funkcji, a wreszcie karać. I to surowo - pisze Sławomir Pałka, członek Krajowej Rady Sądownictwa.
  • 26 lipca 2016 r.

    Maciej Bobrowicz

    Ukryty kapitał26 lipca 2016 r.

    Chcę, żeby każdy radca był dumny z tego, że jest radcą, żeby o samorządzie powiedział „mój samorząd”, żeby zniknął podział na „my” i „oni” - pisze r. pr. Maciej Bobrowicz.Premium
  • 26 lipca 2016 r.

    Dawid Sześciło

    Austriackiej lekcji prawa wyborczego ciąg dalszy26 lipca 2016 r.

    Wyrok austriackiego Trybunału Konstytucyjnego, nakazujący powtórkę drugiej tury wyborów prezydenckich, dotknął problemów, które wydawały się nam do tej pory polską specjalnością - pisze dr hab. Dawid Sześciło.Premium
  • 19 lipca 2016 r.

    Agnieszka Damasiewicz

    Coś pomiędzy prawem a sprawiedliwością19 lipca 2016 r.

    Ten, kto nie poszedł do sądu, od razu przegrał. Nie wystarczy mieć rację, trzeba jeszcze umieć to pokazać, wyłożyć karty na stół. I wytrzymać presję - pisze dr Agnieszka Damasiewicz.Premium
  • 19 lipca 2016 r.

    Maciej Jońca

    Uwagi przedwojennych akademików są wciąż boleśnie aktualne19 lipca 2016 r.

    Jakich absolwentów wypuszczają wydziały prawa? Statystycznie najliczniejsze są „patentowane miernoty” będące produktem hodowli osobników sobie podobnych - pisze dr hab. Maciej Jońca.Premium
  • 12 lipca 2016 r.

    Łukasz Bojarski/ fot. Wojtek Górski

    Świadkowie demokracji (u drzwi)12 lipca 2016 r.

    Nie stworzyliśmy w Polsce czegoś na kształt patriotyzmu konstytucyjnego, przekonania o ważności, a może i dumy z istnienia zbioru zasad ważniejszych niż zwykłe prawo - pisze Łukasz Bojarski, prezes INPRIS.
  • 12 lipca 2016 r.

    Fałszować czy nie fałszować - oto jest pytanie?12 lipca 2016 r.

    Lektura komentarza sędziego Rafała Puchalskiego skłania mnie do konstatacji ogólnej, że czasem lepiej milczeć niż zabierać głos.
  • 12 lipca 2016 r.

    Ewa Szadkowska

    Wybiórcza pamięć ministra Ziobry12 lipca 2016 r.

  • 7 lipca 2016 r.

    Dominika Bychawska-Siniarska

    Wolność słowa podwójnie złamana7 lipca 2016 r.

    W ostatnim tygodniu Europejski Trybunał Praw Człowieka wydał dwa wyroki przeciwko Polsce dotyczące wolności słowa i art. 10 konwencji.
  • 5 lipca 2016 r.

    dr Artur Kotowski, Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
DO GÓRY

    Mętne, bo (czasem) muszą takie być5 lipca 2016 r.

    Określony styl redakcyjny aktów normatywnych narzuca też styl uzasadniania zapadłych rozstrzygnięć - pisze dr Artur Kotowski.
Śledź nas na:

Polecamy

  • Wywiad

    Mediacja odciąży sędziów

    Mediacja odciąży sędziów

    Uważam, że właśnie teraz mamy największą szansę na wykorzystanie przychylności kierownictwa resortu w kwestii propozycji usprawniających postępowania sądowe – mówi sędzia Rafał Puchalski.

  • Legislacja

    Kodyfikacja w stanie przejściowym

    Kodyfikacja w stanie przejściowym

    Brakuje wybitnych ekspertów, którzy chcieliby firmować reformy Zbigniewa Ziobry.

  • Immunitet

    Skuteczna ochrona przed obrońcą

    Skuteczna ochrona przed obrońcą

    Sędzia ma nie tylko prawo, ale i obowiązek dokonywać oceny działań i zaniechań, a także cech charakteru osób występujących w postępowaniach sądowych.

  • DGP

    Ruszył konkurs Rising Stars

    Ruszył konkurs Rising Stars

    Już po raz piąty Dziennik Gazeta Prawna i Wolters Kluwer nagrodzą wschodzące gwiazdy prawniczego świata. Na zgłoszenia czekamy do 5 sierpnia.