Sobota, 10 grudnia 2016
serwis rekomenduje gazetaprawnia.pl

Opinie

  • 29 listopada 2016 r.

    Agnieszka Damasiewicz

    Czasem nie trzeba walczyć, wystarczy wyjść29 listopada 2016 r.

    W prawie nie schodzi się ze sceny: nie przestaje się uchwalać coraz więcej i więcej i narzekać na uchwalane coraz gęściej i gęściej, bo machina działa, polityka dolewa paliwa i nie ma hamulcowego. W imię czego schodzić? - pisze dr Agnieszka Damasiewicz.Premium
  • 21 listopada 2016 r.

    Piotr Mgłosiek

    Proces karny w poetyce Philipa K. Dicka21 listopada 2016 r.

    Na ostatnim posiedzeniu izby wyższej parlamentu powiało rozsądkiem. Co prawda jest to delikatna bryza, ale ufam, że wystarczająco orzeźwiająca i wiejąca z pewnością w kierunku Sejmu. Oto bowiem izba refleksji powiedziała „nie” (i to jednogłośnie) projektowi zmiany treści art. 344a k.p.k. - pisze Piotr Mgłosiek, sędzia Sądu Rejonowego dla Wrocławia-Krzyków we Wrocławiu VII Wydział Karny.Premium
  • 8 listopada 2016 r.

    Dawid Sześciło

    Ostrożnie z milczącą zgodą8 listopada 2016 r.

    Do znowelizowanego kodeksu postępowania administracyjnego ma trafić instytucja milczącej zgody organu administracji w przypadku naruszenia ustawowego terminu załatwienia sprawy. Wbrew pozorom jeszcze nie pora na fanfary - pisze dr hab. Dawid Sześciło.Premium
  • 31 października 2016 r.

    Małgorzata Kryszkiewicz / fot. Wojtek Górski

    Stanisław Piotrowicz: I sędzia RP31 października 2016 r.

    Kompetencje i funkcje Sejmu określa przyjęta w Konstytucji RP zasada trójpodziału władz – taki oto cytat znalazłam na oficjalnej stronie izby niższej parlamentu. Dalej jest mowa o tym, że do zadań Sejmu należy uchwalanie ustaw i sprawowanie kontroli nad działaniem rządu. I ani słowa o kontrolowaniu Trybunału Konstytucyjnego. Oj, coś mi się wydaje, że strony tej dawno nie odwiedzał Stanisław Piotrowicz, poseł PiS - pisze Małgorzata Kryszkiewicz, dziennikarz DGP.
  • 18 października 2016 r.

    dr Agnieszka Damasiewicz, wykładowca Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, naukowo zajmuje się badaniem zagadnień z zakresu wymiaru sprawiedliwości, autorka bloga www.sedziowie-czy-herkulesi.blogspot.com

    Zmiana ustawy jest jak kłamstwo18 października 2016 r.

    Kłamca i ustawodawca od pewnego momentu przestają panować nad dominem, które puścili w ruch - pisze dr Agnieszka Damasiewicz.Premium
  • 18 października 2016 r.

    Maciej Bobrowicz

    Prawnik jutra dziś18 października 2016 r.

    Każdy z nas ma wybór. Jedni obrabiają jedynie kamienie, nie interesując się tym, po co to robią. Inni mają przed sobą wizję celu i być może – tak samo obrabiając kamienie – wiedzą, czego chcą, i widzą oczami wyobraźni niewybudowane jeszcze katedry - pisze r.pr. Maciej Bobrowicz. Premium
  • 11 października 2016 r.

    Dwa tygodnie temu konferencję „Udział sędziego w debacie publicznej” zorganizowało Stowarzyszenie Sędziów Polskich „Iustitia”

    Sędzia jako obywatel, czyli granice wolności11 października 2016 r.

    Nie budzi wątpliwości sędziowska „wolność od”, czyli niezależność. W przypadku „wolności do”, która może się objawiać nieograniczoną aktywnością publiczną, pojawiają się kontrowersje. Premium
  • 6 października 2016 r.

    Trybunał Konstytucyjny

    Nowa ustawa o sędziach TK, czyli stwarzanie warunków do deprawacji władzy6 października 2016 r.

    Kolejnej poselskiej inicjatywy ustawodawczej dotyczącej Trybunału Konstytucyjnego nie chciała przyjąć nawet strona internetowa Sejmu. Projekt ustawy o statusie sędziów TK pojawiał się i znikał, alarmując, że wbrew zapowiedziom nie zawiera on jedynie porządkującej i niekontrowersyjnej materii. Premium
  • 4 października 2016 r.

    Świat używa e-learningu od lat, więc nie stanowi on dziś zaskoczenia, wręcz przeciwnie – stał się codziennością.

    Aplikacja 3.04 października 2016 r.

    Propozycje unowocześnienia aplikacji i sposobów szkolenia aplikantów ograniczają się dziś przeważnie do wykorzystania e-learningu i webinariów w procesie nauczania. Premium
  • 4 października 2016 r.

    Unijne instytucje mają tendencję do rozszerzania swoich kompetencji.

    Ghazal: O przyznawaniu uprawnień samemu sobie4 października 2016 r.

    Unijne instytucje mają tendencję do rozszerzania swoich kompetencji, a czasami nawet do ich przekraczania. Dobrym przykładem jest ustanowiona przez Komisję Europejską procedura kontroli praworządności.Premium
Śledź nas na:

Polecamy

  • Rising Stars 2016

    30 wschodzących gwiazd prawa

    30 wschodzących gwiazd prawa

    Podium 5. edycji konkursu Rising Stars Prawnicy – liderzy jutra 2016 zdominowały kobiety - adw. Karolina Schiffter, prawnik Magdalena Pszczółka i adw. Małgorzata Mączka-Pacholak.

  • Rynek

    Specjalizacja szansą dla młodych

    Specjalizacja szansą dla młodych

    Znalezienie swojej niszy to dziś warunek zaistnienia na konkurencyjnym rynku – przekonuje Karolina Schiffter, zwyciężczyni 5. edycji konkursu Rising Stars Prawnicy – liderzy jutra.

  • Prowadzenie sprawy

    Terminologiczny mętlik

    Terminologiczny mętlik

    Aktualnie Sąd Najwyższy bada zagadnienie dotyczące przyznawania kosztów pomocy prawnej udzielanej z urzędu w sytuacji, w której udział pełnomocnika w sprawie nie był znaczący. Być może rozstrzygając ten problem, pochyli się przy okazji nad znaczeniem pojęciem „prowadzenie sprawy” - piszą adw. Lucyna Staniszewska i apl. adw. Marta Hermanowicz z kancelarii FILIPIAKBABICZ.

  • Wywiad

    Zestaw mitów prawniczych

    Zestaw mitów prawniczych

    Racjonalny prawodawca to fikcja. Fikcją jest rozdział władzy sądowniczej od wykonawczej. Oraz to, że sędziowie są tylko „ustami ustawy”, że jedynie stosują prawo, lecz go nie tworzą - mówi prof. Bartosz Brożek.