Wtorek, 31 maja 2016
serwis rekomenduje gazetaprawnia.pl

Opinie

  • 31 maja 2016 r.

    dr hab. Jarosław Szymanek, prof. UW, politolog

    Nielogiczne usądowienie trybunału31 maja 2016 r.

    Znając genezę sądownictwa konstytucyjnego, jego XX-wieczny rozwój oraz specyficzne osadzenie w warunkach polskich, można było przewidzieć, że spór o TK prędzej czy później się pojawi - pisze politolog Jarosław Szymanek.Premium
  • 31 maja 2016 r.

    Maciej Bobrowicz

    Witajcie w PRL31 maja 2016 r.

    Decyzja ministra w sprawie stawek niewątpliwie czyni sytuację klarowniejszą. Tygrys pokazał, że ma pazury i nie zawaha się ich użyć - pisze r.pr. Maciej Bobrowicz.Premium
  • 30 maja 2016 r.

    Monika Janus komornik, rzecznik prasowy Krajowej Rady Komorniczej

    Egzekucja komornicza: 500+ potrzebuje osobnego konta30 maja 2016 r.

    W minionym tygodniu znowu było wiele szumu wokół niedoskonałości w realizacji programu 500+, zwłaszcza w kontekście egzekucji komorniczej. Budujący jest fakt, iż w Sejmie ruszył projekt prezydenta zmierzający do wyeliminowania niezawinionego przez komorników blokowania kwot z programu 500+, które wpływają na zajęte rachunki bankowe. Premium
  • 27 maja 2016 r.

    Marcin Świerk

    Mądre reformy, a nie terapia szokowa27 maja 2016 r.

    Wymiar sprawiedliwości wymaga zmian. Nie muszą być rewolucyjne, jednak do ich sensownego przeprowadzenia potrzebne jest współdziałanie wszystkich, dla których sprawna władza sądownicza jest istotą państwa - pisze sędzia Marcin Świerk.Premium
  • 24 maja 2016 r.

    Andrzej Kidyba

    Przedsiębiorca, czyli ten gorszy24 maja 2016 r.

    Osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą pozostają legislacyjnymi sierotami. Warto pomyśleć o tym, by nowa ustawa regulująca problematykę przedsiębiorców była zogniskowana właśnie na nich - pisze prof. Andrzej Kidyba.
  • 24 maja 2016 r.

    Agnieszka Damasiewicz

    Gwarancją niezawisłości jest mądrość, a nie konstytucja24 maja 2016 r.

    To, co rządzi sędzią na co dzień, siedzi w nim samym - pisze dr Agnieszka Damasiewicz.Premium
  • 24 maja 2016 r.

    Rafał Krawczyk, sędzia Sądu Okręgowego w Toruniu

    Zmiany tak, lecz pośpiech niewskazany24 maja 2016 r.

    Rozporządzenia dotyczące stawek adwokackich i radcowskich są kopalnią problemów. Warto, by projektodawcy nowych przepisów tym razem zajęli się nie tylko wysokością opłat, ale i zasadami ich ustalania - pisze sędzia Rafał Krawczyk. Premium
  • 17 maja 2016 r.

    Maciej Bobrowicz

    W interesie klienta17 maja 2016 r.

    Ważniejsza od tego, czego strony żądają w negocjacjach, jest odpowiedź na pytanie, dlaczego mają takie, a nie inne oczekiwania - pisze r.pr. Maciej Bobrowicz.Premium
  • 17 maja 2016 r.

    Łukasz Bojarski/ fot. Wojtek Górski

    Toga i transparent17 maja 2016 r.

    Sędziom wolno mniej niż innym obywatelom. Ale w sytuacji, gdy zagrożone są demokracja i podstawowe wolności, mają obowiązek zabierania głosu - pisze Łukasz Bojarski, prezes INPRIS. Premium
  • 17 maja 2016 r.

    Dawid Sześciło

    Szybciej, ale nie lepiej17 maja 2016 r.

    Materializują się zapowiedzi sprzed kilku miesięcy o uproszczeniu i skróceniu rządowego procesu legislacyjnego - pisze dr Dawid Sześciło. Premium
Śledź nas na:

Polecamy

  • Sądownictwo

    Mądre reformy, a nie terapia szokowa

    Mądre reformy, a nie terapia szokowa

    Wymiar sprawiedliwości wymaga zmian. Nie muszą być rewolucyjne, jednak do ich sensownego przeprowadzenia potrzebne jest współdziałanie wszystkich, dla których sprawna władza sądownicza jest istotą państwa - pisze sędzia Marcin Świerk.

  • Opinia rzecznika

    Kostka Rubika nie podlega rejestracji

    Kostka Rubika nie podlega rejestracji

    Zdaniem rzecznika generalnego Macieja Szpunara, należy stwierdzić nieważność unijnego znaku towarowego przedstawiającego kształt kostki Rubika.

  • Opinia

    Mądrość gwarancją niezawisłości

    Mądrość gwarancją niezawisłości

    To, co rządzi sędzią na co dzień, siedzi w nim samym - pisze dr Agnieszka Damasiewicz.

  • XX TMPP

    Tenisowy jubileusz

    Tenisowy jubileusz

    Był to też pierwszy turniej rozgrywany w formule międzynarodowej, który już niedługo będzie rozpoznawany w całej Europie jako Lawyer"s Polish Open.