Poniedziałek, 5 grudnia 2016

Prezes UKE rezygnuje ze stanowiska

05.07.2016, 11:05; Aktualizacja: 05.07.2016, 11:27
  • Wyślij

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej Magdalena Gaj złożyła rezygnację z zajmowanego stanowiska na pół roku przed końcem kadencji - informuje portal ISBnews.

Reklama

Wniosek o odwołanie z urzędu podpisany przez premier Beatę Szydło Sejm ma rozpatrzyć w czwartek.

Oficjalnym powodem rezygnacji jest "chęć odpoczynku".

Magdalena Gaj jest radcą prawnym i ekspertem z zakresu prawa telekomunikacyjnego, od 2001 roku nieprzerwanie zajmuje się sprawami rynku telekomunikacyjnego, w szczególności strefą regulacji. Prezesem UKE  została w styczniu 2012 roku. Zanim trafiła do Urzędu była wiceministrem administracji i cyfryzacji, odpowiadającym za sprawy telekomunikacji i poczty.

Jak podaje portal, na następcę Gaj typowany jest Krzysztof Dyl.

PS/źródło: ISBnews

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję
Źródło:Prawnik.pl
Więcej na ten temat

Artykuły płatne

Artykuły bezpłatne

Śledź nas na:

• Rising Stars 2016

30 wschodzących gwiazd prawa

Podium 5. edycji konkursu Rising Stars Prawnicy – liderzy jutra 2016 zdominowały kobiety - adw. Karolina Schiffter, prawnik Magdalena Pszczółka i adw. Małgorzata Mączka-Pacholak.

• Wywiad

Zestaw mitów prawniczych

Racjonalny prawodawca to fikcja. Fikcją jest rozdział władzy sądowniczej od wykonawczej. Oraz to, że sędziowie są tylko „ustami ustawy”, że jedynie stosują prawo, lecz go nie tworzą - mówi prof. Bartosz Brożek.

• Prowadzenie sprawy

Terminologiczny mętlik

Aktualnie Sąd Najwyższy bada zagadnienie dotyczące przyznawania kosztów pomocy prawnej udzielanej z urzędu w sytuacji, w której udział pełnomocnika w sprawie nie był znaczący. Być może rozstrzygając ten problem, pochyli się przy okazji nad znaczeniem pojęciem „prowadzenie sprawy” - piszą adw. Lucyna Staniszewska i apl. adw. Marta Hermanowicz z kancelarii FILIPIAKBABICZ.

• Wybór prezesa

Hamletowski dylemat sędziów TK

Prof. Marek Chmaj, konstytucjonalista: Nie po to obecna większość parlamentarna uchwaliła w ciągu ostatniego roku sześć ustaw naprawczych dotyczących trybunału, aby sędziowie wybrali sobie kandydatów posiadających poparcie Zgromadzenia Ogólnego TK.